Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

9. Felvilágosítás a megtett ütésekről


9-1. Általános

A játékos által megtett ütések száma magában foglalja a kirótt büntetőütéseket.

9-2. Match Play

a. Tájékoztatás a megtett ütésekről

Egy szakasz megjátszása során az ellenfélnek joga van ahhoz, hogy megtudja a játékostól az általa megtett ütések számát, a szakasz megjátszása után pedig az éppen befejezett szakaszon megtett ütéseinek számát.

b. Téves tájékoztatás

A játékosnak tilos téves tájékoztatást adnia ellenfele számára. Ha a játékos téves tájékoztatást ad, elveszíti a szakaszt. A játékos akkor ad téves tájékoztatást, ha:

  1. elmulasztja tájékoztatni ellenfelét, amint erre alkalma van, hogy büntetést szenvedett el, kivéve ha (a) nyilvánvalóan egy büntetést magában foglaló szabály szerint járt el, és ezt látta az ellenfele; vagy (b) korrigálta a hibáját mielőtt ellenfele megtette volna a következő ütését;
  2. egy szakasz megjátszása során téves információt ad a megtett ütések számát illetően, és nem korrigálja a hibát, mielőtt ellenfele megteszi következő ütését; vagy
  3. téves információt ad a szakasz teljesítése során megtett ütések számát illetően, és ez megzavarja az ellenfelet a szakasz eredményének megértésében, hacsak nem korrigálja hibáját, mielőtt bármelyik játékos ütést tesz a következő elütőhelyről, vagy - a mérkőzés utolsó szakasza esetén - mielőtt valamennyi játékos elhagyja a greent.

A játékos akkor is téves tájékoztatást adott, ha elmulasztott beszámítani egy büntetést, amelyről nem tudta, hogy elszenvedte. A játékos felelőssége, hogy ismerje a szabályokat.

9-3. Stroke Play

A játékos, akinek büntetőütést kell felszámolnia, amint lehetséges, tájékoztassa jegyzőjét.