Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

8. Tanács


8-1. Tanács

Az előírt kör során a játékosnak nem szabad:

  1. a játékostársán kívül tanácsot adnia bárki számára, aki a pályán játszva részt vesz a versenyen, vagy
  2. a játékostársán vagy valamelyikük caddie-jén kívül mástól tanácsot kérnie.

8-2. A játékvonal jelzése

a. A greenen kívül

Ha nem a greenről van szó, a játékos számára bárki jelezheti a játékvonalat, de miközben a játékos ütést végez, nem állíthat senkit sem a játékvonalra vagy ennek a közelébe vagy a vonalnak a lyukon túli meghosszabbítására. Bármilyen jelzést, amelyet a játékos helyezett el, vagy az ő tudtával helyeztek el, hogy mutassa a vonalat, az ütés megtétele előtt el kell távolítani.

Kivétel: Kezelt vagy feltartott zászlórúd - lásd a 17-1 szabályt.

b. A greenen

Amikor a játékos labdája a greenen van, a játékos, a játékostárs vagy valamelyikük caddie-je jelezheti - ütés előtt, és nem ütés közben - a puttvonalat, de oly módon, hogy a greenhez nem szabad hozzáérnie. Semmiféle jelet nem szabad elhelyezni, hogy mutassa a gurítás vonalát.

A SZABÁLY MEGSZEGÉSÉÉRT JÁRÓ BÜNTETÉS: Match Play - Szakaszvesztés; Stroke Play - Két ütés.

Megjegyzés: Csapatverseny esetén (33-1 szabály) a Bizottság a Versenykiírásban mindegyik csapatnak megengedheti, hogy kijelöljön egy személyt, aki a csapat tagjainak tanácsot adhat (beleértve a putt-vonal megmutatását). Mielőtt tanácsot adna, az illetôt azonosítani kell a Bizottság felé, amely kikötéseket írhat elô e személy kijelölésére és engedélyezett tevékenységére vonatkozóan.