Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

7. Gyakorlás


7-1. Körök előtt vagy között

a. Match play

A játékos egy match play verseny bármelyik napján a kör előtt gyakorolhat
a versenypályán.

b. Stroke play

A versenyzőnek egy kör vagy egy rájátszás előtt egy stroke play verseny egyik napján sem szabad gyakorolnia a versenypályán, és nem szabad kipróbálnia a pályához tartozó egyik green felszínét sem úgy, hogy labdát gurít, dörzsöli vagy kaparja a felszínt. Amikor egy stroke play versenyben kettő vagy több kört szándékoznak lejátszani egymást követő napokon, a versenyzőnek nem szabad gyakorolnia ezen körök között egyik versenypályán sem, amelyen még folytatódni fog a verseny, és ezeknek a pályáknak a greenjét sem szabad kipróbálnia úgy, hogy labdát gurít, dörzsöli vagy kaparja a felszínt.

Kivétel: A kör vagy a rájátszás előtt az első elütőhelyen vagy annak közelében a gurítás vagy chip-ütés gyakorlása megengedett.

A 7-1b SZABÁLY MEGSZEGÉSÉÉRT JÁRÓ BÜNTETÉS: Kizárás.

Megjegyzés: A Bizottság a Versenyfeltételekben (33-1 szabály) egy match play verseny bármelyik napján is megtilthatja versenypályán való gyakorlást, vagy egy stroke play verseny bármelyik napján, illetve a körök között bármelyik napon engedélyezheti a gyakorlást a versenypályán vagy a pálya egy részén (33-2c szabály).

7-2. Kör folyamán

A játékosnak nem szabad gyakorlóütést tennie egy szakasz megjátszása során. Két szakasz megjátszása között a játékosnak nem szabad gyakorlóütést tennie, kivéve hogy gyakorolhatja a gurítást vagy chippelést:

  1. az utoljára megjátszott szakasz greenjén vagy annak közelében,
  2. bármelyik gyakorló greenen vagy annak közelében,
  3. a kör során megjátszásra kerülő következô szakasz elütőhelyén vagy annak közelében, feltéve, hogy a gyakorlóütés nem akadályból történik és nem késlelteti indokolatlanul a játékot (6-7 szabály).

Azoknak a szakaszoknak a folytatásaként tett ütések, amelyek eredménye már eldőlt, nem számítanak gyakorlóütéseknek.

Kivétel: Amikor a Bizottság felfüggesztette a játékot, a versenyző a játék folytatása előtt gyakorolhat (a) ahogyan ebben a szabályban foglaltatik, (b) a versenypályán kívül bármilyen más helyen és (c) egyéb, a Bizottság által engedélyezett módon.

A 7-2 SZABÁLY MEGSZEGÉSÉÉRT JÁRÓ BÜNTETÉS: Match Play - Szakaszvesztés; Stroke Play - Két ütés. A két szakasz megjátszása közti szabályszegés esetén a büntetés a következő szakaszra vonatkozik.

  1. megjegyzés: A gyakorló lendítés nem gyakorlóütés, és bárhol el lehet végezni, feltéve hogy a játékos nem szegi meg a szabályokat.
  2. megjegyzés: A Bizottság egy verseny feltételeiben (33-1 szabály) megtilthatja:
  1. a gyakorlást az utoljára megjátszott szakasz greenjén vagy annak közelében, és
  2. a labda gurítását az utoljára megjátszott szakasz greenjén.

 

 


Érdekes hírek