Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

34. Viták és döntések


34-1. Óvások és büntetések

a. Match play

Ha a 2-5. szabály értelmében nyújtanak be óvást, a Bizottság hozza meg döntését, amilyen hamar csak tudja, hogy - amennyiben szükséges - a mérkőzésen adódó problémát el lehessen simítani. Ha az óvást nem a 2-5. szabállyal összhangban nyújtják be, a Bizottságnak nem szabad figyelembe vennie. Annak nincs időhatára, hogy az 1-3. szabály megszegéséért járó kizárás büntetést foganatosítsák.

b. Stroke play

Ha a stroke play verseny már befejeződött, büntetést nem szabad eltörölni, módosítani vagy kiróni. A verseny akkor fejeződött be, amikor az eredményt hivatalosan bejelentették, vagy - stroke play selejtezőben, amelyet match play követ - amikor a játékos az első mérkőzésen megtette kezdőütését.

Kivételek: Kizárás büntetést kell alkalmazni a verseny befejezése után, ha a versenyző:
(i) megszegte az 1-3. szabály (Szabálytalan játékban való megegyezés) vagy
(ii) a visszaadott score-kártyán olyan hendikepet rögzített, amelyről már a verseny befejezése előtt is tudta, hogy magasabb, mint amennyihez joga volt, és ez befolyásolta a kapott ütések számát (6-2b szabály); vagy
(iii) a visszaadott score-kártyán bármelyik szakasznál alacsonyabb eredményt adott meg annál, mint amennyi ütést valóban megtett (6-6d szabály), és ez nem amiatt történt, mert elmulasztott feltüntetni olyan büntetőütést, amelyről a verseny befejezése előtt nem tudta, hogy kirótták rá; vagy
(iv) már a verseny befejezése előtt tudta, hogy megszegett bármilyen más szabályt, amelyért kizárás-büntetés jár.

34-2. Bírói döntés

Ha egy bírót a Bizottság jelölt ki, akkor a bíró döntése végleges.

34-3. Bizottsági döntés

Bíró hiányában a szabályokkal kapcsolatos bármilyen vitatott vagy kétséges ügyben a Bizottsághoz kell fordulni, és annak döntése végleges. Ha a Bizottság nem tud döntésre jutni, a szabályokkal kapcsolatos vitatott vagy kétséges ügyben az R&A Golfszabály Bizottsághoz fordulhat, és annak döntése végleges.
Ha a vitatott vagy kétséges üggyel nem fordultak a Golfszabály Bizottsághoz, a játékos vagy a játékosok kérheti(k), hogy a Bizottság megfelelően meghatalmazott képviselőjén keresztül kölcsönösen jóváhagyott nyilatkozatot juttasson/juttassanak el a Golfszabály Bizottsághoz, hogy az fejtse ki véleményét a hozott döntés helyességével kapcsolatban. A választ ennek a meghatalmazott képviselőnek fogják megküldeni. Ha a játékot nem a golf szabályaival összhangban folytatják le, a Golfszabály Bizottság semmilyen kérdésben nem fog állást foglalni.

 

 


Érdekes hírek