Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

32. Bogey-, Par- és Stableford versenyek


32-1. Feltételek

A Bogey-, Par- és Stableford versenyek a stroke play olyan fajtái, amelyekben minden egyes szakaszon egy rögzített eredmény ellen folyik a játék. A stroke play szabályai a mérvadók mindaddig, amíg nincsenek ellentétben a következő különleges szabályokkal.
Hendikep Bogey, Par és Stableford versenyeken a szakaszon legalacsonyabb nettó eredménnyel bíró versenyzőé a kezdési jog a következő elütőhelyen.

a. Bogey és Par versenyek

A Bogey- és Par versenyeken az eredményszámítás ugyanúgy történik, mint a match play-ben. Bármelyik szakasz, ahol a versenyző nem jegyzi le eredményét, elvesztettnek tekintendő. A győztes az a versenyző, aki a legtöbb nyert szakasszal rendelkezik.
A jegyző csak azon szakaszok bruttó score-jának feljegyzéséért felelős, ahol a versenyző nettó eredménye egyenlő a rögzített eredménnyel, vagy jobb annál.

1. megjegyzés: A versenyző eredményét úgy módosítjuk, hogy levonunk belőle egy szakaszt vagy szakaszokat az érvényes szabálynak megfelelően, amikor büntetés - de nem kizárás - jár bármely következő szabály alapján:

  • 4. szabály - Ütők
  • 6-4. szabály - Caddie
  • Bármely helyi szabály vagy Versenyfeltétel, amelyért a körre érvényes maximális büntetés jár.

A versenyző felelős az ilyen szabálysértést érintő tények Bizottságnak való jelentéséért, mielőtt visszajuttatja a score-kártyáját, hogy így a bizottság rávezethesse a büntetést. Ha a versenyző elmulasztja jelenteni a szabálysértést a Bizottságnak, akkor kizárják.

2. megjegyzés: Ha a versenyző megsérti a 6-7. szabályt (Időhúzás; Lassú játék), akkor a Bizottság levon egy szakaszt a szakaszok végösszegéből (összeredményből). Ismételt szabálysértés esetén, lásd a 32-2. szabályt.

b. Stableford versenyek

A Stableford versenyeken az eredményszámítás alapját azok a pontok képezik, amelyeket mindegyik szakaszon egy rögzített eredményhez viszonítva kapunk az alábbiak szerint:

A szakasz megjátszása Pontszám
Több, mint eggyel a rögzított score fölött, vagy be nem írt eredmény esetén 0
Eggyel a rögzített eredmény fölött 1
A rögzített eredménnyel azonosan 2
Eggyel a rögzített eredmény alatt 3
Kettővel a rögzített eredmény alatt 4
Hárommal a rögzített eredmény alatt 5
Néggyel a rögzített eredmény alatt 6

A győztes az a versenyző, aki a legtöbb pontszámot gyűjti össze.
A jegyző csak azon szakaszok bruttó score-jának feljegyzéséért felelős, ahol a versenyző nettó eredménye egy vagy több pontot ér.

1. megjegyzés: Ha egy versenyző megsért egy Szabályt, amelyért a körben adható maximális büntetés jár, akkor jelentenie kell a tényeket a Bizottságnak, mielőtt visszajuttatja a score-kártyáját; ha ezt elmulasztja megtenni, akkor ki kell zárni. A Bizottság levon a körben elért összesített eredményből mindeny egyes szakaszért, ahol bármilyen szabálysértés történt kettő pontot, de körönként és megsértett szabályonként maximum négyet.

2. megjegyzés: Ha a versenyző megsérti a 6-7. szabályt (Időhúzás; Lassú játék), a Bizottság levon kettő pontot a körben elért összesített eredményből. Ismételt szabálysértés esetén, lásd a 32-2a szabályt.

32-2. Kizárást jelentő büntetések

a. A versenyből

A versenyzőt kizárják a versenyből, ha kizárás-büntetést kap az alábbiak valamenyikéért:

b. A szakaszból

Mindnen más esetben, ahol a szabály megszegése kizárással járna, a versenyzőt csak abból a szakaszból zárják ki, amelynél a szabályszegés történt.