Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

23. Laza természetes anyagok


23-1. Könnyítés

Kivéve, amikor mind a laza természetes anyag, mind a labda ugyanabban az akadályban fekszik, vagy ugyanazt az akadályt érinti, bármilyen laza természetes anyagot büntetés nélkül el lehet távolítani. Ha a labda a green kivételével bárhol fekszik, és a laza természetes anyag játékos által történő eltávolítása a labda elmozdulását idézi elő, a 18-2a szabály érvényes.
Ha a greenen a labda vagy a labdajelző véletlenül elmozdul, miközben a játékos eltávolít egy laza természetes anyagot, a labdát vagy labdajelzőt vissza kell tenni. Nincs büntetés, feltéve, hogy a labda vagy labdajelző elmozdulása közvetlenül a laza természetes anyag eltávolításának tulajdonítható. Különben, ha a játékos okozza a labda elmozdulását, a 18-2a szabály értelmében egy büntetőütést szenved el.
Amikor egy labda mozgásban van, azt a laza természetes anyagot, amely befolyásolhatja a labda mozgását, nem szabad eltávolítani.

Megjegyzés: Ha a labda akadályban fekszik, a játékosnak nem szabad megérinteni vagy eltávolítani semmilyen laza természetes anyagot, amely a szóban forgó akadályban fekszik vagy érinti ugyazazt az akadályt - lásd 13-4c szabály.

A szabály megszegéséért járó büntetés: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés.

(Labdakeresés akadályban - lásd a 12-1. szabályt.)
(A putt-vonal érintése - lásd a 16-1a szabályt.)