Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

22. A játékot segítő vagy zavaró labda


22-1. Játékot segítő labda

Kivéve azt, amikor egy labda mozgásban van. ha a játékos úgy gondolja, hogy a labda segítheti bármelyik másik játékost:
a. felemelheti a labdát, ha az az ő labdája, vagy
b. felemeltethet bármilyen más labdát.
Az e szabály értelmében felemelt labdát vissza kell helyezni (lásd 20-3 szabály). A labdát nem szabad megtisztítani, hacsak nem a greenen fekszik (lásd 21. szabály).
Stroke play-ben az a játékos, akitől elvárják, hogy felemelje labdáját, előbb inkább játszhat, minthogy felemelje a labdát.
Stroke play-ben ha a Bizottság úgy dönt, hogy a versenyzők megegyeztek, hogy nem emelnek föl egy labdát, amely segítheti bármelyik játékost, a versenyzőket kizárják a játékból.

22-2. Játékot akadályozó labda

Kivéve azt, amikor egy labda mozgásban van, ha a játékos úgy gondolja, hogy egy másik labda zavarhatja játékát, felemelheti a labdát. Az e szabály értelmében felemelt labdát vissza kell tenni (lásd 20-3 szabály). A labdát nem szabad megtisztítani, hacsak nem a greenen fekszik (lásd 21. szabály).
Stroke play-ben az a játékos, akitől elvárják, hogy felemelje labdáját, előbb inkább játszhat, minthogy felemelje a labdát.

Megjegyzés: A green kivételével a játékos nem emelheti fel labdáját csupán azért, mert úgy véli, hogy az zavarhatja másik játékos játékát. Ha a játékos anélkül emeli fel labdáját, hogy megkérnék rá, a 18-2a szabály megsértéséért egy büntetőütés szenved el, de a 22. szabály értelmében nincs további büntetés.

A szabály megszegéséért járó büntetés: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés.

 

 


Érdekes hírek