Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

19. Mozgó labda eltérítése vagy megállítása


19-1. Külső tényező által

Ha bármilyen külső tényező eltéríti, vagy megállítja a játékos mozgásban lévő labdáját, az vétlen esetnek számít, nincs büntetés, és a a labdát úgy kell megjátszani, ahogy fekszik, kivéve:
a. Ha egy greenen kívüli ütés után a játékos mozgó labdája bármilyen mozgó vagy élő külső tényezőn vagy tényezőben kerül nyugalomba, akkor a labdát a játéktéren vagy akadályban köteles ejteni, a greenen pedig helyeznie kell a labdát, a lehető legközelebb ahhoz a ponthoz, amely közvetlenül az alatt van, ahol a labda nyugalomba került a külső tényezőn vagy benne, de nem közelebb a lyukhoz, és
b. Ha egy greenen történt ütés után a játékos mozgó labdáját bármilyen mozgó vagy élő külső tényező - kivéve férget, rovart vagy valami hasonlót - eltéríti, vagy megállítja, vagy nyugalomba kerül benne vagy rajta, az ütést törlik. A labdát vissza kell tenni, és újra megjátszani.
Ha a labdát nem sikerül azonnal megtalálni, másik labdával lehet helyettesíteni.

Kivétel: A labda eltalálja a zászlórudat kezelő, vagy feltartó személyt, vagy bármi általa tartott dolgot - lásd a 17-3b szabályt.
Megjegyzés: Ha a bíró vagy a Bizottság úgy dönt, hogy egy külső tényező szándékosan térítette el vagy állította meg a labdát, az 1-4 szabály vonatkozik a játékosra. Ha a külső tényező versenyzőtárs vagy annak caddie-je, az 1-2 szabály vonatkozik a versenyzőtársra.
(A játékos labdáját másik labda téríti el vagy állítja meg - lásd a 19-5 szabályt.)

19-2. Játékos, játékostárs, caddie vagy felszerelés által

Ha a játékos labdáját véletlenül saját maga, játékostársa vagy bármelyikük caddie-je vagy felszerelése téríti el vagy állítja meg, a játékos egy büntetőütést kap. A labdát úgy kell megjátszani, ahogy fekszik, kivéve, amikor a labda a versenyző, a játékostárs vagy bármelyikük caddie-jének ruhájában/ruháján vagy felszerelésében/felszerelésén kerül nyugalomba, ebben az esetlben a labdát a játéktéren vagy akadályban ejteni kell, a greenen pedig helyeznie, a lehető legközelebb ahhoz a helyhez, amely az alatt van, ahol az a bizonyos dolog volt, amikor a labda benne vagy rajta nyugalomba került, de nem közelebb a lyukhoz.

Kivételek:
1. A labda eltalálja a zászlórudat kezelő, vagy feltartó személyt, vagy bármi általa tartott dolgot - lásd a 17-3b szabályt.
2. Elejtett labda - lásd a 20-2a szabályt.
(Játékos, játékostárs vagy caddie által szándékosan eltérített vagy megállított labda - lásd az 1-2 szabályt.)

19-3. Ellenfél, caddie vagy felszerelés által match playben

Ha a játékos labdáját egy ellenfél, annak caddie-je vagy felszerelése véletlenül téríti el vagy állítja meg, nincs büntetés. A játékos - mielőtt bármelyik fél újabb ütést tesz - visszavonhatja az ütést, és büntetés nélkül megjátszhat egy labdát arról a pontról, amely a lehető legközelebb van ahhoz a helyhez, ahonnan az erdeti labdát utoljára megjátszotta (lásd a 20-5 szabályt), vagy megjátszhatja a labdát, ahogyan fekszik. Mindazonáltal ha a játékos nem vonja vissza az ütést, és a labda az ellenfél vagy caddie-je ruhájában/ruháján vagy felszerelésében/felszerelésén kerül nyugalomba, a labdát a játéktéren vagy akadályban ejteni kell, a greenen pedig helyezni, a lehető legközelebb ahhoz a helyhez, amely az alatt van, ahol az a bizonyos dolog volt, amikor a labda rajta vagy benne nyugalomba került, de nem közelebb a lyukhoz.

Kivétel: A labda eltalálja a zászlórudat kezelő, vagy feltartó személyt, vagy bármi általa tartott dolgot - lásd a 17-3b szabályt.
(Ellenfél vagy caddie-je által szándékosan eltérített vagy megállított labda - lásd az 1-2 szabályt.)

Versenyzőtárs, felszerelés vagy caddie által stroke play-ben

Lásd a Külső tényező által eltérített labda esetére vonatkozó 19-1. szabályt.

Kivétel: A labda eltalálja a zászlórudat kezelő, vagy feltartó személyt, vagy bármi általa tartott dolgot - lásd a 17-3b szabályt.

19-5. Másik labda által

a. Nyugalomban

Ha egy ütés után a játékos mozgó labdáját egy játékban és nyugalomban lévő labda téríti el vagy állítja meg, a játékosnak úgy kell megjátszania a labdát, ahogy fekszik.
Match play-ben nincs büntetés. Stroke play-ben szintén nincs büntetés, hacsak az ütést megelőzően mindként labda nem a greenen feküdt, ebben az esetben a játékos két büntetőütést kap.

b. Mozgásban

Ha egy ütés után a játékos mozgó labdáját egy másik - szintén ütés utáni - mozgó labda téríti el vagy állítja meg, a játékosnak úgy kell megjátszania a labdáját, ahogy fekszik. Nincs büntetés, hacsak a játékos meg nem szegi a 16-1f szabályt, mely esetben az e szabály megsértéséért járó büntetéssel sújtják.

Kivétel: Ha egy ütés után a játékos labdája a greenen van mozgásban és a másik mozgó labda külső tényezőnek minősül - lásd a 19-1b szabályt.

A szabály megszegéséért járó büntetés: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés.

 

 


Érdekes hírek