Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

16. A green


16-1. Általános

a. A putt-vonal érintése

A putt-vonalat nem szabad érinteni, kivéve:
(i) a játékos elmodíthat laza természetes anyagokat, feltéve, hogy nem nyom le semmit;
(ii) a játékos a labda elé helyezheti az ütőt, amikor megcélozza, feltéve, hogy nem nyom le semmit;
(iii) mérés közben - 18-6 szabály;
(iv) a labda felemelésekor vagy visszahelyezésekor - 16-1b szabály;
(v) a labdajelző lenyomásakor;
(vi) a régi lyuk mélyedések vagy labdanyomok greenen történő javításakor - 16-1c szabály; és
(vii) a mozdítható torlaszok eltávolításakor - 24-1 szabály.

(A putt-vonal jelzése a greenen - lásd a 8-2b szabályt.)

b. A labda felemelése és megtisztítása

A greenen a labdát fel lehet emelni, és ha szükséges, meg lehet tisztítani. A labda helyzetét be kell jelölni, mielőtt felemelik, és a labdát vissza kell tenni (lásd a 20-1szabályt).

c. Mélyedések, labdanyomok és egyéb kár javítása

A játékos megjavíthatja azokat a régi lyuk mélyedéseket vagy károkat a greenen, amelyeket a labda okozott, akár a greenen fekszik a játékos labdája, akár nem. Ha javítás közben egy labda vagy labdajelző véletlenül elmozdul, a labdát vagy a labdajelzőt vissza kell helyezni. Nincs büntetés, feltéve, hogy a labda vagy a labdajelző elmozdulása közvetlenül annak a különleges műveletnek tulajdonítható, hogy megjavítunk egy régi lyuk bemélyedést vagy a greenen történt olyan károsodást, amelyet egy labda okozott. Különben a 18. szabály érvényes.
A greenen történt bármilyen más károsodást nem szabad kijavítani amennyiben ez segíteni a játékost a szakasz további megjátszásában.

d. A felszín kipróbálása

Az előírt kör során a játékosnak labdagurítással, a felszín dörzsölésével vagy kaparásával nem szabad kipróbálnia egyik green felszínét sem.

Kivétel: Két szakasz megjátszása között a játékos kipróbálhatja bármelyik gyakorló green, valamint valamint az utoljára megjátszott szakasz greenjének felszínét, hacsak a Bizottság ezt meg nem tiltja (lásd a 2. és a 7-2 szabály megjegyzéseit).

e. Lovagló helyzetben vagy a putt-vonalon állni

A játékosnak nem szabad szétterpesztett lábú beállásból, (lovagló helyzetben) ütést tennie a greenen, vagy úgy, hogy egyik lába érinti a putt-vonalat vagy annak a vonalnak a labda mögötti meghosszabbítását.

Kivétel: Nincs büntetés, ha a beállást véletlenül a putt-vonalon (vagy annak a labda mögötti meghosszabbításán), vagy a fölött lovaglóállásban veszik fel, vagy úgy veszik fel, hogy azzal elkerüljék, hogy egy másik játékos putt-vonalára, vagy leendő putt-vonalára álljanak.

f. Ütést tenni, miközben másik labda van mozgásban

A játékosnak nem szabad addig ütnie, míg a greenről történő ütés után egy másik labda mozgásban van, kivéve, ha a játékos akkor teszi ezt, ha ő következett a játékban, abban az esetben nincs büntetés.
(A játékot segítő vagy zavaró labda felemelése, míg másik labda van mozgásban - lásd a 22. szabályt.)

A 16-1 szabály megszegéséért járó büntetés: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés.

(A caddie vagy a játékostárs helyzete - lásd a 14-2 szabályt.)
(Idegen green - lásd a 25-3 szabályt.)

16-2. Lyuk szélén egyesúlyozó labda

Amikor a labda bármelyik része túlnyúlik a lyuk peremén, a játékos elég időt kap ahhoz, hogy késedelem nélkül odaérjen a lyukhoz és további tíz másodpercet ahhoz, hogy eldöntse: vajon a labda nyugalomban van-e.
Ha a labda akkorra nem esett bele a lyukba, nyugalomban lévőnek tekintendő. Ha a labda ezután esik bele a lyukba, a dolog úgy tekintendő, hogy utolsó ütésével a játékos lyukba ütött, és egy büntetőütést hozzáad a szakaszon elért eredményéhez; egyébként e szabály értelmében nincs büntetés.

(Időhúzás - lásd a 6-7 szabályt.)

 

 


Érdekes hírek