Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

15. Helyettesítő laba; Idegen labda


15-1. Általános

A játékosnak azzal a labdával kell befejeznie a játékot, amellyel az elütőhelyről játszott, kivéve, ha a labda elveszett, határon kívülre került vagy a játékos másik labdával helyettesítette, akár megengedélyezett ez a helyettesítés, akár nem (lásd a 15-2 szabályt).
Ha a játékos idegen labdát játszik meg, lásd a 15-3 szabályt.

15-2. Helyettesítő labda

A játékos akkor helyettesíthet egy labdát, amikor olyan szabály szerint jár el, amelyik megengedi neki, hogy a szakasz megjátszásának teljesítése során másik labdát játsszék meg, ejtsen vagy helyezzen. A helyettesítő labda válik a játékban lévő labdává.
Ha a hibát a 20-6 szabály értelmében nem korrigálják, és a játékos ütést tesz egy téves alkalmazott helyettesítő labdával, akkor match play-ben elveszíti a szakaszt, vagy stroke play-ben két büntetőütést kap a alkalmazott szabálynak megfelelően, és stroke play-ben a helyettesítő labdával kell végigjátszania a szakaszt.

Kivétel: Ha a játékos büntetést kap, mert idegen helyről játszott, akkor nincs további büntetés azért, mert labdát helyettesít, amikor az nem megengedett.
(Idegen helyről való játék - lásd a 20-7 szabályt.)

15-3. Idegen labda

a. Match play

Ha a játékos ütést tesz egy idegen labdával, elveszíti a szakaszt. Ha az idegen labda másik játékoshoz tartozik, tulajdonosának egy labdát kell tennie arra a helyre, ahonnan az idegen labdát előzőleg megjátszották.
Ha a szakasz megjátszása során a játékos és ellenfele elcserélik egymás labdáját, az első, aki azzal az idegen labdával tett egy ütést, elveszíti a szakaszt; amikor ezt nem lehet eldönteni, az elcserélt labdákkal kell végigjátszani a szakaszt.

Kivétel: Nincs büntetés, ha a játékos olyan idegen labdával végez el ütést, amely egy vízakadályban lévő vízben mozog. Bármely olyan ütés, amelyet olyan idegen labdával végeznek el, amely vízakadályban lévő vízben mozog, nem számít bele a játékos eredményébe. A játékosnak úgy kell korrigálnia a hibáját, hogy a megfelelő labdát játssza meg, vagy a Szabályok szerint jár el.

b. Stroke play

Ha a versenyző ütést vagy ütéseket tesz egy idegen labdával, két büntetőütést szenved el.
A versenyzőnek úgy kell korrigálnia hibáját, hogy a megfelelő labdát játssza meg, vagy pedig a szabályok szerint jár el. Ha nem korrigálja tévedését, mielőtt a következő elütőhelyről tesz egy ütést, vagy - a kör utolsó szakasza esetében - mielőtt elhagyja a greent, nem jelenti ki azon szándékát, hogy korrigáljá hibáját, kizárják a versenyből.
A versenyző idegen labdával tett ütései nem számítanak bele az eredményébe.
Ha az idegen labda másik versenyzőhöz tartozik, tulajdonosának egy labdát kell tennie arra a pontra, ahonnan az idegen labdát előzőleg megjátszották.

Kivétel: Nincs büntetés, ha a versenyző olyan idegen labdával végez el ütést, amely egy vízakadályban lévő vízben mozog. Bármely olyan ütés, amelyet olyan idegen labdával végeznek el, amely vízakadályban lévő vízben mozog, nem számít bele a versenyző eredményébe.

(A helyezett vagy újrahelyezett labda helyzete megváltozott - lásd a 20-3b szabályt.)
(Nem meghatározható hely - lásd a 20-3c szabályt.)