Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

11. Elütőhely


11-1. Tee-elés

Amikor a játékos az elütőhelyről hoz játékba egy labdát, akkor a labdát az elütőhelyen belülről, az elütőhely felszínéről, vagy valamilyen, a szabályoknak megfelelő, a talaj felszínén vagy abban lévő tee-ről kell megjátszania. Ezen szabály céljai miatt a talaj magában foglalja a felszín rendellenességeit (akár a játékos okozta, akár nem), valamint a homokot és egyéb természetes anyagot (akár a játékos helyezte oda, akár nem). Ha a játékos egy nem a szabályoknak megfelelő tee-re helyezett labdával végez el ütést, vagy egy olyan labdával, amely ezen szabály által nem megengedélyezett módon van tee-re helyezve, akkor kizárják a versenyből. A játékos állhat az elütőhelyen kívül, hogy megjátssza az elütőhelyen belül lévő labdát.

11-2. Tee-jelzők

Mielőtt a játékos a megjátszandó szakasz elütőhelyén bármilyen labdával megteszi első ütését, a tee-jelzők rögzítettnek tekintendők. Ilyen körülmények között, ha a játékos elmozdítja, vagy engedi elmozdítani a tee-jelzőket, hogy azok ne zavarják beállását, szándékolt lendítésének területét vagy játékának vonalát, az 13-2 szabály megszegéséért járó büntetéssel súlytják.

11-3. Tee-ről leeső labda

Ha egy labda, amikor nincs játékban, leesik a tee-ről, vagy a játékos becélzás közben leveri azt, büntetés nélkül vissza lehet tenni, ha azonban a fenti körülmények közt ütést tesznek a labdára, akár mozog a labda, akár nem, az ütés beszámít, de büntetés nincs.

11-4. Játék az elütőhelyen kívülről

a. Match play

Ha a játékos a szakasz elkezdésekor az elütőhelyen kívülről játssza meg a labdát, nincs büntetés, de az ellenfél azonnal megkövetelheti, hogy a játékos vonja vissza az így megjátszott ütést, és az elütőhelyről büntetés nélkül játsszon meg egy labdát.

b. Stroke play

Ha a versenyző a szakasz elkezdésekor az elütőhelyen kívüli pontról játssza meg a labdát, két büntetőütést kap, és azután meg kell játszania az elütőhelyről egy labdát.
Ha a versenyző nem korrigálja tévedését mielőtt a következő elütőhelyről megtesz egy ütést, vagy - a kör utolsó szakasza esetében - elhagyja a greent, és előtte nem jelenti ki azon szándékát, hogy korrigálja hibáját, kizárják a versenyből.
Az elütőhelyen kívüli pontról tett ütés és a szakasz során a versenyző által tett további ütések, amelyeket azelőtt tett, mielőtt korrigálta hibáját, nem számítanak bele eredményébe.

11-5. Játék idegen elütőhelyről

A 11-4 szabály előírásai a mérvadóak.