Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

1. A játék


1-1. Általános

A golfjáték a labda, ütő segítségével az elütőhelyről egy ütéssel vagy egymás utáni ütésekkel történő, a szabályoknak megfelelő eljuttatása a lyukba.

1-2. A labda befolyásolása

A játékosnak vagy a caddie-nek nem szabad semmit sem tennie azért, hogy befolyásolja egy labda helyzetét vagy mozgását, kivéve ha azt a szabályoknak megfelelően teszik. Laza akadályok eltávolítása - lásd a 23-1. szabályt. Mozdítható torlaszok eltávolítása - lásd a 24-1. szabályt. AZ 1-2 SZABÁLY MEGSZEGÉSÉÉRT JÁRÓ BÜNTETÉS: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés. Az 1-2 szabály durva megszegése esetén a Bizottság kizárhatja a versenyzőt a játékból. Megjegyzés: Akkor tekintjük a játékos szabálysértését durvának, ha a Bizottság megítélése szerint a labda helyzetét vagy mozgását befolyásoló tettével ő, vagy egy másik játékos jelentős előnyre tett szert, vagy egy másik játékos, saját partnere kivételével jelentős hátrányt szenved el.

1-3. Megegyezés szabálytalan játékban

A játékosok nem egyezhetnek meg abban, hogy bármelyik szabály érvényét kizárják, vagy bármilyen kirótt büntetéstől eltekintenek. Az 1-3 SZABÁLY MEGSZEGÉSÉÉRT JÁRÓ BÜNTETÉS: Match play - Mindkét játékos fél kizárása; Stroke play - Az érintett versenyzők kizárása. (Megegyezés sorrenden kívüli játékban a stroke play-ben - lásd a 10-2c szabályt.)

1-4. Szabályokban nem rögzített kérdések

Ha bármilyen vitás kérdésre a szabályok nem terjednek ki, a döntést a méltányosság szellemében kell meghozni.