Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

17. A zászlórúd


17-1. Kezelt, eltávolított vagy feltartott zászlórúd

Mielőtt a pályán bárhonnan ütést tesz, a játékos megteheti, hogy kezeltesse, eltávolíttassa a zászlórudat, vagy feltartassa, hogy jelezze a lyuk helyét.
Ha a zászlórudat nem kezelik, nem távolítják el, vagy nem tartják fel, mielőtt a játékos ütést tesz, a zászlórudat nem szabad kezelni, elmozdítani vagy feltartani az ütés során vagy amíg a játékos labdája mozgásban van, amennyiben az ilyen tevékenység befolyásolhatná a labda mozgását.
1. megjegyzés: Ha a zászlórúd a lyukban van, és bárki a közelében áll, miközben az ütést teszik, az illetőt úgy kell tekinteni, hogy kezeli a zászlórudat.
2. megjegyzés: Ha az ütést megelőzően a játékos tudtával bárki elmozdítja vagy feltartja a zászlórudat, és a játékos nem tiltakozik ez ellen, akkor úgy kell tekinteni, hogy a játékos beleegyezésével történt.
3. megjegyzés: Ha bárki kezeli vagy feltartja a zászlórudat, miközben az ütést teszik, úgy kell tekinteni, hogy az illető kezeli a zászlórudat, míg a labda nyugalomba nem kerül.
(A kezelt, vagy feltartott zászlórúd elmozdítása, míg a labda mozgásban van - lásd a 24-1 szabályt.)

17-2. Felhatalmazás nélküli kezelés

Ha match play-ben az ellenfél vagy caddie-je, vagy stroke play-ben a versenyzőtárs vagy caddie-je a játékos felhatalmazása vagy előzetes tudomása nélkül kezeli, eltávolítja vagy feltartja a zászlórudat az ütés alatt, vagy amíg a labda mozgásban van, és ez a cselekedet befolyásolhatja a labda mozgását, az ellenfél vagy versenyzőtárs elszenvedi a megfelelő büntetést.

A 17-1 vagy 17-2 szabály megszegéséért járó büntetés: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés.

 

Ha stroke play-ben a 17-2 szabály megszegése előáll, és a versenyző labdája ennek következtében eltalálja a zászlórudat, vagy azt a személyt, aki kezeli vagy tartja a zászlórudat, vagy bármit, amit az illető magával visz, a versenyző nem szenved el büntetést. A labdát úgy játsszák meg, ahogyan fekszik, kivéve, ha az ütést a greenen tették, ekkor az ütést visszavonják, és a labdát vissza kell helyezni, majd újra meg kell játszani.

17-3. A zászlórudat vagy kezelőt eltaláló labda

A játékos labdájának nem szabad eltalálnia:
a. A zászlórudat, amikor éppen kezelik, eltávolítják, vagy feltartják;
b. Azt a személyt, aki kezeli, vagy feltartja a zászlórudat, vagy bármi általa vitt dolgot; vagy
c. A lyukban lévő, kezeletlen zászlórudat, amikor az ütést a greenen tették meg.

Kivétel: Amikor a zászlórudat a játékos felhatalmazása nélkül kezelik, elmozdítják, vagy feltartják - lásd 17-2. szabály.

a 17-3 szabály megszegéséért járó büntetés: Match play - Szakaszvesztés; Stroke play - Két ütés, és a labdát úgy kell megjátszani, ahogy fekszik.

17-4. Zászlórúdnál nyugvó labda

Amikor a játékos labdája nekifekszik a zázlórúdnak a lyukban, de nem esett bele a lyukba, a játékos vagy az általa felhatalmazott személy megmozdíthatja, vagy eltávolíthatja a zászlórudat, és ha a labda a lyukba esik, a dolog úgy tekintendő, hogy utolsó ütésével a játékos lyukba ütött; egyébként, ha a labda elmozdul, büntetés nélkül vissza kell helyezni a lyuk peremére.